De financiële crisis heeft grote groepen particuliere beleggers gedupeerd. Voor Arco Krijgsman is het gouden handel. Hij zette een handelsplatform op voor moeilijk verkoopbare effecten. “Over vijf tot tien jaar is dit een van de gangbare beleggingscategorieën.”

Op IAMEX, zoals het platform heet, worden kopers en verkopers van zogenoemde illiquide effecten bij elkaar gebracht. Het gaat hierbij om beleggingsinstrumenten, obligaties of aandelen, die niet meer op de reguliere markten te verkopen zijn. Bijna altijd is de onderneming die de stukken heeft uitgegeven failliet.

Veruit het grootste deel van de effecten die via IAMEX worden verhandeld komen van de failliete Amerikaanse bank Lehman Brothers. Veel Nederlandse banken hebben in de jaren voor het faillissement effecten van Lehman verkocht aan Nederlandse beleggers. Nadat de bank is omgevallen zitten zij met een claim op de Lehman-boedel en moeten jaren wachten op een eventuele uitkering uit het faillissement.

Bundelen en verkopen

Krijgsman zag het probleem waar deze beleggers mee zaten en kwam op het idee om claims te bundelen en aan te bieden aan investeerders. “Er was geen uitlaatklep voor dit soort stukken. Als er al transacties werden gedaan gebeurde dit over-the-counter. Dit probleem heeft in Nederland een grootte van 12 tot 15 miljard euro.” Al snel ontstond het plan een handelsplatform op te zetten.

Zoiets bestond nog niet. Volgens Krijgsman stond de AFM daarom open voor zijn plannen. “In aanloop hiernaartoe is de blauwdruk al aan AFM voorgelegd. Elke stap daarna ook. Ze dachten er erg constructief over na. Je voelt aan alles dat ze willen dat dit werkt.”

100 miljoen euro verhandeld

Inmiddels is al voor een nominale waarde van meer dan 100 miljoen euro aan effecten van handen gewisseld via IAMEX. En na aanvankelijke scepsis, beginnen Nederlandse banken ook op te warmen voor het idee. Vele tientallen miljoenen aan Lehman-transacties van banken als ABN Amro, ING, Staalbankiers en Theodoor Gilissen lopen inmiddels ook via IAMEX.

De verkoop gaat uiteraard tegen een fractie van de nominale waarde: gemiddeld 20 tot 25 procent. Per transactie vangt IAMEX een vergoeding van 1 tot 2 procent van de nominale waarde.

Op het platform zijn 1200 tot 1300 verkopers actief. Aan de koperskant zitten enkele tientallen partijen. “Kopers varieren van pensioenfondsen, tot hedgefondsen en investeringsbanken. Het zijn Engelse, Scandinavische en Amerikaanse partijen en met name partijen die een duidelijke focus hebben op distressed assets”, aldus Krijgsman.
Een gouden toekomst voor distressed assets

Begin volgende maand gaat IAMEX van start in Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Lichtenstein. “Vanuit het buitenland kwam de vraag. We laten ons trekken naar daar waar vraag is.” Afgelopen tijd is geïnvesteerd om de stap te kunnen zetten. “We hebben hier mensen voor aangetrokken. Van brokers tot supportmedewerkers. 1 maart is de officiele start van onze buitenlandse activiteiten.”

Krijgsman denkt met de internationale uitbreiding in te spelen op een verder groeiende vraag naar en aanbod van distressed assets onder investeerders. “Als je dit op macroniveau bekijkt. Geld is net water. Je ziet nu een terugtrekkende beweging uit obligaties en terugkerende scepsis over aandelen, maar investeerders moeten beleggen en daarom is er altijd ruimte voor nieuwe beleggingscategorieën. Nu zie je met de komst van een marktplaats dat kopers zich gaan oplijnen en specialiseren. Over 5 of 10 jaar is dit een van de gangbare beleggingscategorieën.”

Auteur: Djaja Ottenhof
Bron: Management Team